Forum Supportu Strona Główna Forum Supportu
czo.pl/wxv.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Reklamy
Autor Wiadomość
kotlet barani

Wpisz dowolną liczbę: 17
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 15
Wysłany: 2017-11-17, 14:24   Reklamy
  


Zdaję sobie sprawę z tego, że aby interes był rentowny konieczne jest umieszczanie w nim reklam i wydaje mi się, że podobnie do mnie myśli większość użytkowników. Jednakże ich poziom bywa uwłaczający - pojawiająca się reklama odnośnie powiększania penisa nie jest chyba dla nikogo już żadną nowością. I nie, nie wynika ona z historii przeglądarki użytkownika, bo pojawiają się one głównie kiedy przegląda się forum w trybie incognito. Dodatkowo bywają one koszmarnie uciążliwe - zwłaszcza podczas korzystania z forum na telefonie lub kiedy reklamy wyskakują w środku treści posta. Tak więc naprawdę nie pomagają one w korzystaniu z forum. Wręcz przeciwnie. Mocno odstręczają, dlatego zapewne spora część osób korzysta z adblocka. I jak zazwyczaj odpowiednio wcześnie wyłączam reklamy tak dzisiaj niestety przegapiłam moment i miałyśmy przez kilka godzin na forum reklamy.
No i niespodzianka... Wstawianie skryptu "wykrywającego adblocka", który dodaje od siebie "perełki" na forum jest w moim odczuciu dość mocno nie w porządku. Bo użytkownicy nie korzystają z adblocka dlatego, że nie chcą dać zarobić. Nie. Korzystają z niego bo przez reklamy niestety ale czasami nie da się dłużej przebywać na stronie. Jeżeli to ma wymusić na nas płacenie za reklamy. Cóż... Robiłabym to tak czy siak, bo dbam o komfort w korzystaniu z forum moich użytkowników. Jednakże no cóż, mam dość ogromny niesmak, za wsadzanie tego typu perełek do kodu forum, bo nie za bardzo rozumiem co w ten sposób miałoby zostać osiągnięte :roll: może lepiej pomyśleć o innych - mniej agresywnych reklamach - niż decydować się na takie kroki. A jeżeli już naprawdę tak bardzo nie chcecie aby korzystano z adblocka, można przykładem innych stron, robić to w nieco mniej ordynarny sposób :v

Żeby nie było, że piszę bez żadnych dowodów - skrypt wyciągnięty z kodu źródłowego - i nie, nie pojawia się to tylko u mnie. Poskakałam po kilku forach, gdzie reklamy nie są wyłączone i ma miejsce podobna sytuacja : )
Kod:
<script>
        // Function called if AdBlock is not detected
        //function adBlockNotDetected() {
        //    document.querySelector('#fab-enabled').style.display = 'none';
        //    document.querySelector('#fab-not-enabled').style.display = 'block';
        //}
        // Function called if AdBlock is detected
        function adBlockDetected() {
            //document.querySelector('#fab-not-enabled').style.display = 'none';
            document.querySelector('#fab-enabled').style.display = 'block';
        }

        // We look at whether FuckAdBlock already exists.
        if(typeof fuckAdBlock !== 'undefined' || typeof FuckAdBlock !== 'undefined') {
            // If this is the case, it means that something tries to usurp are identity
            // So, considering that it is a detection
            adBlockDetected();
        } else {
            // Otherwise, you import the script FuckAdBlock
            var importFAB = document.createElement('script');
            importFAB.onload = function() {
                // If all goes well, we configure FuckAdBlock
                fuckAdBlock.onDetected(adBlockDetected)
                //fuckAdBlock.onNotDetected(adBlockNotDetected);
            };
            importFAB.onerror = function() {
                // If the script does not load (blocked, integrity error, ...)
                // Then a detection is triggered
                adBlockDetected();
            };
            importFAB.integrity = 'sha256-xjwKUY/NgkPjZZBOtOxRYtK20GaqTwUCf7WYCJ1z69w=';
            importFAB.crossOrigin = 'anonymous';
            importFAB.src = 'https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/fuckadblock/3.2.1/fuckadblock.min.js';
            document.head.appendChild(importFAB);
        }
    </script>
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-17, 14:52   
  


kotlet barani napisał/a:
Wstawianie skryptu "wykrywającego adblocka", który dodaje od siebie "perełki" na forum jest w moim odczuciu dość mocno nie w porządku. Bo użytkownicy nie korzystają z adblocka dlatego, że nie chcą dać zarobić. Nie. Korzystają z niego bo przez reklamy niestety ale czasami nie da się dłużej przebywać na stronie.

A czy reklama dla użytkowników korzystających z adblocka jest uciążliwa? Jest to jedna jednostka...

kotlet barani napisał/a:
Jeżeli to ma wymusić na nas płacenie za reklamy. Cóż... Robiłabym to tak czy siak, bo dbam o komfort w korzystaniu z forum moich użytkowników.

Niestety chciałbym żeby tak było ale Cię zmartwię... Opcja wyłączenia reklam dla większych forów jest nie rentowna (Koszt utrzymania forum jest dużo większy w przypadku dużych baz danych niż m-c kwota wyłączenia reklam). Przy małych forach, oczywiście bardziej jest to opłacalne, jednak w rzeczywistości to zwykle większe fora korzystają z takiej możliwości.

kotlet barani napisał/a:
Jednakże ich poziom bywa uwłaczający - pojawiająca się reklama odnośnie powiększania penisa nie jest chyba dla nikogo już żadną nowością. I nie, nie wynika ona z historii przeglądarki użytkownika, bo pojawiają się one głównie kiedy przegląda się forum w trybie incognito.

Jeżeli widzisz takie reklamy to zgłoś je do mnie. Zgłoszę je do sieci kontekstowej bo takowych nie powinno być. Ja osobiście takich już od dawna nie widziałem, a staram się w miarę regularnie przeglądać forum testowe.

kotlet barani napisał/a:
Dodatkowo bywają one koszmarnie uciążliwe - zwłaszcza podczas korzystania z forum na telefonie

Tutaj niestety niewiele można poradzić z uwagi na to, że samo forum jest mało zoptymalizowane pod kątem urządzeń mobilnych.

kotlet barani napisał/a:
lub kiedy reklamy wyskakują w środku treści posta.
Jak rozumiem masz na myśli reklamy wyskakujące po najechaniu na link w poście?

kotlet barani napisał/a:
może lepiej pomyśleć o innych - mniej agresywnych reklamach - niż decydować się na takie kroki. A jeżeli już naprawdę tak bardzo nie chcecie aby korzystano z adblocka, można przykładem innych stron, robić to w nieco mniej ordynarny sposób :v

No widzisz i tu jest problem, obecnie na forach są chyba najbardziej podstawowe jednostki reklamowe jakie mogą być... W żaden sposób nie wyskakują, nie rozszerzają się a dla Ciebie są "agresywne". Niestety tutaj nic nie poradzę.

Zbulwersowała cię jedna jednostka reklamowa w postaci widgetu z fanpage FB, która faktycznie jest bardzo agresywna ;)


Nie obraź się ale tutaj nie jest raczej kwestią to czy reklama jest "agresywna" czy nie a po prostu użytkownik nie lubi reklam i tyle. Oczywiście mogłem iść za przykładem innych stron i dać wyskakujący komunikat z prośbą o wyłączenie adblocka lub tak jak to robią większe portale typu onet czy wp blokować zawartość, ale czy warto?

Nie mam zamiaru w ten sposób z nikim walczyć bo to nie ma większego sensu. Ktoś chce korzystać z adblocka, ok szanuje to... dlatego zamiast 20 jest jedna jednostka reklamowa na której będą emitowane głownie reklamy wew moich innych serwisów lub tak jak w obecnym przypadku FP.
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-17, 15:35   
  


kotlet barani, takie małe pocieszenie... ;) Reklamy typu intertext znikną z hostingu bo są najzwyczajniej mało efektywne szczególnie że z tego co pamiętam były tylko dla "gości" ;)
 
     
kotlet barani

Wpisz dowolną liczbę: 17
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 15
Wysłany: 2017-11-19, 00:40   
  


To teraz proszę mi wytłumaczyć po co opłacam wyłączenie reklam, skoro przy włączonym Adblocku i tak strona główna wygląda mi w taki sposób


I tak, wolę wyskakujący komunikat proszący o wyłączenie adblocka, a nawet częściowe zablokowanie treści dla posiadaczy adblocka, niż przepiękne "aduparośnie" perfidnie na samym środku strony głównej forum :)
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-19, 00:51   
  


kotlet barani, były wprowadzane zmiany na forach ;)

kotlet barani napisał/a:
I tak, wolę wyskakujący komunikat proszący o wyłączenie adblocka, a nawet częściowe zablokowanie treści dla posiadaczy adblocka, niż przepiękne "aduparośnie" perfidnie na samym środku strony głównej forum :)

Czyli chciała byś abym zablokował kawałek forum dla posiadaczy adblocka czyli np rozmazanie po pierwszym poście... ;) Poważnie? Wstawienie widgetu FB myślę że jest mniej inwazyjne ;)


Ps. Taka mała uwaga... Może pomyśl nad tym aby jednak zrezygnować z wykupowania opcji wyłączenia reklam... Oszczędzi to Tobie i mi zbędnego poirytowania... ;)

Naprawdę ja również lubię narzekać, ale w sumie powiem krótko... Jeżeli hosting będzie nierentowny to trzeba będzie go po prostu zamknąć, a tego chyba żadne z nas nie chce ;)

Miłego wieczoru ;)
 
     
Daisy7 

Wpisz dowolną liczbę: 7
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 23 Kwi 2016
Posty: 90
Wysłany: 2017-11-20, 21:21   
  


Mam małe pytanie, a wręcz prośbę a propos tych nowych reklam, które wyskakują. Skoro muszą być, to czy dałoby radę, żeby była tylko jedna, tak jak ostatnio? Bo dwie obok siebie rozszerzają forum pomimo ustawień stałej szerokości, a to z kolei psuje nam wygląd stronki, która została przystosowana do mniejszej szerokości. Ewentualnie może by je zmniejszyć, jeśli muszą być dwie?
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-20, 22:13   
  


Daisy7, da się zrobić ;)

Napisz mi tylko proszę jaką macie szerokość forum.
 
     
Disney 

Wpisz dowolną liczbę: 10
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Paź 2014
Posty: 100
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2017-11-21, 13:41   
  


Mich@ł, ja również dołączę się do postu kotlet barani, ponieważ my również mając wyłączone reklamy na forum (na ponad dwa miesiące z góry) również widzimy te reklamy przy pisaniu/podglądzie posta i przy wysyłaniu, czasami również i pojawiają się na stronie głównej. Jest to uciążliwe, jeśli wyłączanie reklam tak na prawdę nic nie daje, to po co ściągacie za to kasę? Po to wyłączyliśmy reklamy na forum aby ich nie było, a nie po to aby pojawiały się co jakiś czas w mniej lub bardziej inwazyjnej postaci. Adblock nie ma tu nic do rzeczy, bo nie wszyscy użytkownicy danego forum z niego korzystają.
 
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-21, 15:03   
  


Disney, zaraz zobaczę co i jak.

W przypadku wyłączenia reklam reklamy nie powinny się nigdzie na forum wyświetlać to jasne. Zapewne jest gdzieś jakiś błąd, który zostanie wyeliminowany.

Disney napisał/a:
czasami również i pojawiają się na stronie głównej.

Obecnie przy wyłączeniu reklam pojawiają Ci się reklamy na głównej?
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-21, 15:27   
  


Disney, teraz powinno być ok.
Disney napisał/a:
jeśli wyłączanie reklam tak na prawdę nic nie daje, to po co ściągacie za to kasę?

W sumie tutaj masz racje co do jednego.. może faktycznie warto rozważyć całkowitą rezygnację z pobierania jakichkolwiek opłat ;)
 
     
Daisy7 

Wpisz dowolną liczbę: 7
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 23 Kwi 2016
Posty: 90
Wysłany: 2017-11-22, 16:12   
  


Mich@ł napisał/a:
napisz mi tylko proszę jaką macie szerokość forum.

789px
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-11-22, 16:21   
  


Daisy7, reklamy są w formacie 800x200px (obecnie jest to już standard) a więc niestety tutaj tego się nie przeskoczy. Przez ostatnie lata stosowaliśmy format 728x90px jednak obecnie jest on mało efektywny, dlatego też został zmieniony na bardziej aktualną jednostkę.

Jedyne wyjście to zwiększyć logo do tych 810px aby był ew zapas tych 10px.
 
     
Crysov 


Wpisz dowolną liczbę: 32
Dołączyła: 08 Gru 2017
Posty: 4
Wysłany: 2017-12-08, 08:35   
  


A nie można tych reklam z FP dać po prostu w forumową stopkę albo na dół forum? Przy jasnym stylu nie rzuca się to tak w oczy, ale kiedy fora są ciemne i w środku nocy j**nie taka reklama po oczach to oślepnąć można. Zaś na dole forum reguły są wymiany bannerów, toteż taki fanpage pod/nad nimi nie robiłby większej różnicy, jeśli chodzi o kwestie estetyczne...
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 160 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3219
Wysłany: 2017-12-08, 11:15   
  


Crysov, kwestia w tym ze reklamy w stopkach sa nie efektywne ;)

Ok ale pomysle aby to jakos sensownie rozwiazac.
 
     
Crysov 


Wpisz dowolną liczbę: 32
Dołączyła: 08 Gru 2017
Posty: 4
Wysłany: 2017-12-08, 12:14   
  


Jest możliwość, żeby te reklamy były w miarę dopasowane do koloru danego forum? Np. Taka reklama allegro, którą ostatnio widziałam na wxv, jest pięknie czarna z pomarańczowym napisem i nie boli - w przeciwieństwie do białych, które z ciemnością kontrastują.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,38 sekundy. Zapytań do SQL: 9
Reklama