Forum Supportu Strona Główna Forum Supportu
czo.pl/wxv.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeniesienie forum
Autor Wiadomość
betina


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-09-05, 06:21   Przeniesienie forum
  


cześć,
W związku z zamknięciem wxv mam ogromną prośbę do Was:
czy ktoś może mi napisać łopatologicznie w jaki sposób mogę przenieść forum na inną platformę (polecacie jakąś?) ?
 
     
renesans

Wpisz dowolną liczbę: 12
Dołączył: 05 Wrz 2018
Posty: 5
Wysłany: 2018-09-05, 11:55   
  


Co do bezpłatnych platform jest ciężko, bo większość jest po prostu niezależna od nas jako użytkowników i adminów for i ie mamy na nic wpływu - bardzo też możliwe że jak w przypadku tej administratorzy będą na nich blokowali możliwość eksportowania i wgrywania baz danych lub zażyczą sobie pieniędzy. Jedyne co mi przychodzi na myśl to CBA, jest darmowy, ma dostęp do ftp i baz danych, transfer też powinien wystarczyć na jakieś małe forum. Z płatnych każde, które ma cpanel i dostęp do baz danych, więc w sumie wszystkie ;) ograniczeniem jest cena - to co proponuje np. Michał (hekko) to jakiś śmiech na sali, przez pierwszy rok faktycznie się zapłaci grosze, ale potem trzeba płacić tę kwotę, która jest przekreślona (albo przenieść się znów na inny serwer).
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-05, 12:46   
  


renesans, 99 zł za rok przy tych parametrach to dużo ;)? Pamiętaj że należy brać zawsze poprawkę na fakt, iż phpBB by Przemo jest dość zasobożernym skryptem i przy średnich forach i małych budżetowych kontach mogą być z tym problemy.

Zaproponowałem Hekko.pl bo akurat to jest jedyny hosting z którego obecnie korzystam poza własnymi maszynami serwerowymi. Bardzo fajnie mają rozwiązaną kwestię monitorowania obciążenia generowanego przez konto.

Zresztą zawsze można przenieść się za rok gdzie indziej. To tylko 2-3 kliknięcia w jednym panelu DA i 2-3 w drugim. Przenoszenie samego konto DA jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużej wiedzy z zakresu informatyki ;)

Na pewno wolę polecić coś z czego sam korzystam niż jakąś inną firmę o której niewiele wiem.
 
     
renesans

Wpisz dowolną liczbę: 12
Dołączył: 05 Wrz 2018
Posty: 5
Wysłany: 2018-09-05, 13:31   
  


Oczywiście że dużo skoro alternatywą są równie stabilne firmy działające na rynku dłużej i mające te same parametry o połowę tańsze i z gwarancją stałej ceny, a nie bulenia po roku 200zł więcej.

Swoją drogą niezła zagrywka Hekko, wczoraj pakiet optimum za 22zł brutto, dzisiaj 2x droższy :roll:
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-05, 13:45   
  


renesans, niestety nie mam czasu na wdawanie się w dyskusję, który hosting lepszy ;)

Mi odpowiada akurat ten. Ceny uważam że są całkiem dobre nawet przy przedłużaniu o kolejny rok.

renesans napisał/a:
a nie bulenia po roku 200zł więcej.

Ceny "promocyjne wahają się z tego co widzę od 14-25 zł brutto a przedłużenie to 99 zł więc nie wiem skąd Ci się wzięło 200 zł ;)

Mniejsza z tym. O hostingach można sobie godzinami dyskutować. Znasz jakiś fajny hosting, który możesz z czystym sumieniem polecić to poleć ;)
 
     
renesans

Wpisz dowolną liczbę: 12
Dołączył: 05 Wrz 2018
Posty: 5
Wysłany: 2018-09-05, 16:04   
  


Ceny promocyjne masz od 25 do 122zł brutto za pierwszy rok. Po tym okresie płacisz normalną stawkę (obecnie cena przekreślona) przy czym nie masz gwarancji, że za rok cena przekreślona będzie nadal obowiązywała i nie wzrośnie. Zresztą nawet nie trzeba czekać roku - wczoraj stawki były niższe, dzisiaj już poszybowały w górę. A wzięło mi się stąd, co przeczytałem na ichniejszym czacie pomocy od ichniejszego konsultanta. Alternatywą jest chociażby webd.pl z gwarancją stałej ceny, a dla for pragnących się przenieść na coś darmowego - cba.pl
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-05, 16:27   
  


Każdy wybierze sobie co będzie chciał ;) Hostingów jest multum, rozstrzał cenowy również.

Dla mnie akurat webd.pl nie jest jakimś specjalnym wyznacznikiem jakości, ale dla innych może to być super hosting. Co osoba to inne zdanie ;)

Co do cba.pl to jednak poleciałbym już nawet najtańszy jakiś hosting komercyjny.

Tak jak mówiłem dyskusja raczej tutaj nie ma większego sensu ;)
 
     
Zero 

Wpisz dowolną liczbę: 444
Dołączył: 05 Paź 2009
Posty: 265
Skąd: Stamtąd
Wysłany: 2018-09-05, 18:19   Re: Przeniesienie forum
  


betina napisał/a:
cześć,
W związku z zamknięciem wxv mam ogromną prośbę do Was:
czy ktoś może mi napisać łopatologicznie w jaki sposób mogę przenieść forum na inną platformę (polecacie jakąś?) ?


Może spodoba ci się smarthost https://www.smarthost.pl/

Na twoje potrzeby powinna zupełnie wystarczyć oferta: 49 zł. za rok (brutto 60,27 zł.)

W ofercie jest bezpłatna migracja, ale to chyba Michał musi się zgodzić. Trzeba pytać. Domeny też tam wydają się w przyzwoitej cenie. Hosting ma dobrą opinie i szybki kontakt z klientami (sprawdzałem). Sama możesz dopytać o szczegóły online na stronie, kontakt i odpowiedzi są natychmiastowe.
 
     
IV

Wpisz dowolną liczbę: 4
Dołączył: 11 Wrz 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-09-12, 00:24   
  


betina napisał/a:
cześć,
W związku z zamknięciem wxv mam ogromną prośbę do Was:
czy ktoś może mi napisać łopatologicznie w jaki sposób mogę przenieść forum na inną platformę (polecacie jakąś?) ?


Łopatologicznie (aczkolwiek tylko teoretycznie, bo sama jestem w trakcie eksperymentowania z przenoszeniem):
1. Na początku października ściągnij z panelu wxv.pl plik z bazą danych.
2. Wybierz ulubiony hosting sugerując się, lub nie propozycjami innych użytkowników, aczkolwiek znajdź taki, który daje Ci zarówno dostęp do FTP, jak i do bazy danych (np. przez panel phpMyAdmin)
3. Stwórz na nowym hostingu domenę i bazę danych.
4. Jako że na wxv.pl dostępu do FTP nie ma, nie ma też możliwości zwyczajnego skopiowania całego forum (wraz ze stylami i samym phpbb), więc trzeba będzie zainstalować je na nowo. Aby to zrobić po prostu ściągnij tę samą wersję phpbb by przemo, która była na Twoim forum i wrzuć wszystkie pliki do FTP na nowym hostingu.
5. Wejdź adres swojego forum na nowym hostingu. Przejdź proces instalacji podając dane dostępu do założonej na nowym hostingu bazy danych.
6. W tym momencie zobaczysz standardowe, startowe forum - puste.
7. Teraz wystarczy tylko zalogować się do panelu phpMyAdmin i zaimportować odzyskaną z wxv.pl bazę danych. (uprzednio warto pozbyć się stworzonej podczas instalacji phpbb by przemo bazy danych)
8. Na koniec należy zmienić adresy www.TWOJE FORUM.wxv.pl w phpbb_config, w bazie danych na adresy przekierowujące na nową domenę.

Jak już powiedziałam, sama jestem w trakcie przenoszenia forum i w sumie sama jestem ciekawa tej możliwej, "szczegółowej instrukcji", którą zapowiedział Mich@ł w ogłoszeniu o kończeniu działalności. Jeśli będziesz się zabierać za przenoszenie pierwszy raz w życiu prawdopodobnie nie będzie to łatwe i prawdopodobnie napotkasz wiele przeszkód. Jak do tej pory z przenoszeniem for w phpbb nie miałam problemu, tak tym razem:
A. Otrzymałam bazę danych o dziwacznym kodowaniu polskich znaków. To jest: już eksport miał krzaki, a zaimportowana baza danych wykrzacza się podwójnie.
B. Na przeniesionym forum nie są widoczne wszystkie fora i kategorie, mimo że znajdują się one w bazie danych, liczą się w statystykach, ba można nimi zarządzać w PA.

Jakby któryś z innych użytkowników miał ochotę uzupełnić/poprawić moją instrukcję, lub kiedykolwiek spotkał się z drugim z moich problemów piszcie śmiało miast się kłócić o to, który hosting jest najlepszy. Będę wdzięczna :->

EDIT: It's a kind of magic. Wciąż nie wiem na jakiej zasadzie to działa, lub nie, ale problem B rozwiązał się sam poprzez dodanie nowego forum w dowolnej, niewidocznej kategorii (w której były już inne fora i posty). Puff, zagubione fora i kategorie pojawiły się.
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-12, 08:22   
  


IV napisał/a:
A. Otrzymałam bazę danych o dziwacznym kodowaniu polskich znaków. To jest: już eksport miał krzaki, a zaimportowana baza danych wykrzacza się podwójnie.

To nie krzaki a kodowanie latin1 ;) Ustaw bazę danych na kodowanie latin1. Po wgraniu backupu powinnaś mieć w phpmyadmin takie same "znaczki" jak w pliku sql bazy danych.

Pytanie też gdzie wgrywasz tą bazę? Przenosiłem w ostatnich dniach trochę forów i z kodowaniem jako tako nie było większych problemów.

IV napisał/a:
B. Na przeniesionym forum nie są widoczne wszystkie fora i kategorie, mimo że znajdują się one w bazie danych, liczą się w statystykach, ba można nimi zarządzać w PA.
Zrób synchronizację ;)

IV napisał/a:
Jak już powiedziałam, sama jestem w trakcie przenoszenia forum i w sumie sama jestem ciekawa tej możliwej, "szczegółowej instrukcji", którą zapowiedział Mich@ł w ogłoszeniu o kończeniu działalności.

Jak tylko znajdę chwilę czasu to postaram się coś sensownego sklecić.
 
     
Vela 


Wpisz dowolną liczbę: 10
Dołączyła: 20 Sty 2011
Posty: 92
Wysłany: 2018-09-14, 00:03   
  


Przydałby się też spis modyfikacji jakie tutaj zostały wgrane, inaczej wielu użytkowników może się zdziwić, że po wgraniu czystego skryptu nie będą mieć kilku funkcji.
 
     
IV

Wpisz dowolną liczbę: 4
Dołączył: 11 Wrz 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-09-14, 00:04   
  


Mich@ł napisał/a:

To nie krzaki a kodowanie latin1 ;) Ustaw bazę danych na kodowanie latin1. Po wgraniu backupu powinnaś mieć w phpmyadmin takie same "znaczki" jak w pliku sql bazy danych.


Właśnie dlatego nazwałam to "dziwacznym kodowaniem", w końcu latin1 nie koduje polskich znaków poza samym ó, więc to dosyć osobliwe kodowanie dla hostingu .pl. Sama już doszłam po zamianie ź na ¼ i ż na ¿, że jest to prawdopodobnie latin1.

Zmiana kodowania bazy danych na latin1 jedynie zmienia rodzaj "krzaczków" (dodaje przed nimi zadaszone A), te jednak wciąż są zarówno w bazie danych (to akurat przy latin1 normalne), jak i w formie znaków zapytania na stronie.

Mich@ł napisał/a:
Pytanie też gdzie wgrywasz tą bazę? Przenosiłem w ostatnich dniach trochę forów i z kodowaniem jako tako nie było większych problemów.


Aktualnie na cba, w ramach testu i dlatego, że decyzyjna osoba jeszcze nie wybrała docelowego hostingu. Tobie się podobno udało, dlatego tym bardziej mnie dziwią moje problemy z kodowaniem. Importowałeś tę bazę danych za pomocą skryptu, czy przez PMA?
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-14, 08:00   
  


Vela, z tym niestety może być problem ponieważ trochę tego było wgrywane na przestrzeni kilku ostatnich lat i niestety nie jestem w stanie wypisać wszystkich modyfikacji.

Ogólnie należy traktować czystą wersję phpBB by Przemo jako bazę i do niej ew można dodawać dodatki. Większość dostępnych u nas jest ogólnodostępna do instalacji na forach.


IV, zacznijmy od tego jakie forum próbujesz przenieść ;)?

IV napisał/a:
Aktualnie na cba, w ramach testu i dlatego, że decyzyjna osoba jeszcze nie wybrała docelowego hostingu. Tobie się podobno udało, dlatego tym bardziej mnie dziwią moje problemy z kodowaniem. Importowałeś tę bazę danych za pomocą skryptu, czy przez PMA?
Bazy danych do 28-29 MB można wgrywać przez phpmyadmin (przed chwilą sprawdzałem-działa). Utworzyć bazę i dokonać importu i tyle.

Pytanie czy masz krzaki w bazie (inne niż te podane przez Ciebie powyżej) czy na forum np w postaci znaków zapytania?

[aktualizacja]
/db/mysqli.php lub /db/mysql4.php w zależności z którego protokołu korzystasz.
Znajdz latin2 i zmień na latin1.

Fora od wersji 1.12.6 miały standardowo zmienione kodowanie na latin2, natomiast te stare były w latin1 więc po aktualizacji do wyższej wersji nie było sensu zmieniać kodowania.
 
     
Vela 


Wpisz dowolną liczbę: 10
Dołączyła: 20 Sty 2011
Posty: 92
Wysłany: 2018-09-20, 16:02   
  


coś wiadomo o tym poradniku jak przenieść forum?
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-20, 18:20   
  


Vela, pojawi się w przyszłym tygodniu. Obecnie kończę system udostępniania Wam baz danych poprzez panel czo.pl/wxv.pl.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 8

Reklama

Baza przepisów kulinarnych