Forum Supportu Strona Główna Forum Supportu
czo.pl/wxv.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Mich@ł
2018-09-25, 22:06
Instrukcja przenoszenia forum na cba.pl oraz hekko.pl
Autor Wiadomość
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-25, 19:59   Instrukcja przenoszenia forum na cba.pl oraz hekko.pl
  


Instrukcja dla Hekko.pl (lub każdy inny hosting z DirectAdmin)

1. Zakładany konto hostingowe na Hekko.pl (pierwszy rok zwykle 14-25 zł brutto)
2. Logujemy się do panelu DirectAdmin https://www.hekko.pl/admin/
3. Zakładamy bazę danych Menadżer baz MySQL ->Utwórz nową bazę danych -> uzupełniamy wszystkie pola
4. Ściągamy program do obsługi FTP np Total Commander http://totalcmd.pl/
5. Włączamy Total Commander'a i klikamy Ctrl + F po czym klikamy na "Nowe połączenie" i uzupełniamy takie dane jak:
- Sesja - obojętnie jaka nazwa
- Nazwa Hosta:
- Użytkownik
- Hasło
(Dane będą podane w mailu od Hekko.pl)

6. Wybieramy utworzone połączenie i klikamy "Połącz"
7. Następnie z listy wybieramy "public_html" i do tego katalogu będziemy wgrywać wszystkie pliki forum.
8. Kolejnym krokiem jest ściągnięcie paczki z czystym skryptem phpBB by Przemo http://przemo.org/phpBB2/download/phpBB_modified_by_Przemo_1.12.8.zip
9. Ściągnięte archiwum zip rozpakować i poprzez Total Commandera wgrać do katalogu public_html na koncie hostingowym.
10. Następnie są dwa wyjścia albo wejść na swój nowy adres i wypełnić kreator instalacji forum po czym wyczyścić bazę danych poprzez phpmyadmin albo stworzyć sobie samodzielnie plik config.php o treści jak poniżej:
(dane do bazy danych z punktu 3)
Kod:
<?php


// phpBB 2.x auto-generated config file
// Do not change anything in this file!

$dbms = 'mysqli';

$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'nazwa_bazy_danych';
$dbuser = 'nazwa_użytkownika';
$dbpasswd = 'haslo_użytkownika';

$table_prefix = 'phpbb_';

define('PHPBB_INSTALLED', true);

?>


11. Wchodzimy na http://czo.pl / http://wxv.pl i logujemy się do panelu użytkownika. W zakładce Lista forów -> Pobieramy bazę danych
12. Wchodzimy do panelu DirectAdmin https://www.hekko.pl/admin/ i klikamy na phpMyAdmin po czym się logujemy używając danych z punktu 3.
13. Po lewej stronie wybieramy swoją bazę danych i klikamy Import
14. Wybieramy nasz plik z bazą danych i klikamy Wykonaj i czekamy, aż baza danych się wgra.
15. Wchodzimy na adres_naszego_forum.pl/dbloader/dbloader.php i postępujemy zgodnie z komunikatem i edytując plik /dbloader/dbloader.php wpisując własny adres IP.
16. Wracamy do adres_naszego_forum.pl/dbloader/dbloader.php klikamy zakładkę Konfiguruj forum i zapisujemy konfiguracje

Gratuluję forum zostało wstępnie skonfigurowane!
Ostatnio zmieniony przez Mich@ł 2018-09-25, 22:06, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-25, 21:59   
  


Instrukcja dla cba.pl

1. Załóż konto na cba.pl (spokojnie nada się dla małych forów)
2. Logujemy się na konto cba.pl i klikamy zakładkę "Bazy danych". Klikamy na przycisk "Dodaj" i wypełniamy wszystkei pola.
3. Zapisujemy w notatniku wszystkie dane takie jak Host, login, hasło
4. Ściągamy program do obsługi FTP np Total Commander http://totalcmd.pl/
5. Włączamy Total Commander'a i klikamy Ctrl + F po czym klikamy na "Nowe połączenie" i uzupełniamy takie dane jak:
- Sesja - obojętnie jaka nazwa
- Nazwa Hosta:
- Użytkownik
- Hasło
(Dane będą podane w mailu od Hekko.pl)

6. Wybieramy utworzone połączenie i klikamy "Połącz"
7. Następnie z listy wybieramy "public_html" i do tego katalogu będziemy wgrywać wszystkie pliki forum.
8. Kolejnym krokiem jest ściągnięcie paczki z czystym skryptem phpBB by Przemo http://przemo.org/phpBB2/...zemo_1.12.8.zip
9. Ściągnięte archiwum zip rozpakować i poprzez Total Commandera wgrać do katalogu public_html na koncie hostingowym.
10. Następnie są dwa wyjścia albo wejść na swój nowy adres i wypełnić kreator instalacji forum po czym wyczyścić bazę danych poprzez phpmyadmin albo stworzyć sobie samodzielnie plik config.php o treści jak poniżej:
(dane do bazy danych z punktu 3)
Kod:
Kod:
<?php


// phpBB 2.x auto-generated config file
// Do not change anything in this file!

$dbms = 'mysqli';

$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'nazwa_bazy_danych';
$dbuser = 'nazwa_użytkownika';
$dbpasswd = 'haslo_użytkownika';

$table_prefix = 'phpbb_';

define('PHPBB_INSTALLED', true);

?>



11. Wchodzimy na http://czo.pl / http://wxv.pl i logujemy się do panelu użytkownika. W zakładce Lista forów -> Pobieramy bazę danych
12. Wchodzimy na https://www.cba.pl/pl/loginmysql i logujemy się używając danych z punktu 3.
13. Po lewej stronie wybieramy swoją bazę danych i klikamy Import
14. Wybieramy nasz plik z bazą danych i klikamy Wykonaj i czekamy, aż baza danych się wgra.
15. Wchodzimy na adres_naszego_forum.pl/dbloader/dbloader.php i postępujemy zgodnie z komunikatem i edytując plik /dbloader/dbloader.php wpisując własny adres IP.
16. Wracamy do adres_naszego_forum.pl/dbloader/dbloader.php klikamy zakładkę Konfiguruj forum i zapisujemy konfiguracje

Gratuluję forum zostało wstępnie skonfigurowane!
  
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-09-25, 22:04   
  


Dodatkowo dla wszystkich hostingów:
Edytujemy plik /db/mysqli.php
Szukamy frazy:
Kod:
latin2

zmieniamy na:
Kod:
latin1


Do naszej bazy danych poprzez phpmyadmin i zakładkę SQL dodajemy następujące zapytania:
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'images/avatars' WHERE `phpbb_config`.`config_name` = 'avatar_path';
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'images/photos' WHERE `phpbb_config`.`config_name` = 'photo_path';
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'images/signatures' WHERE `phpbb_config`.`config_name` = 'sig_images_path';


I to w sumie tyle powinno starczyć aby forum działało. Dodatkowo warto wgrać modyfikację SEO i ew własne dodatki.
  
 
     
Vela 


Wpisz dowolną liczbę: 10
Dołączyła: 20 Sty 2011
Posty: 92
Wysłany: 2018-10-01, 12:05   
  


Z tym kodem na własny plik config.php jest coś nie tak bo dbloader wyrzuca potem błąd
"Plik config.php ma zbyt mały rozmiar by mógł zostać uznany za poprawny. Aby kontynuować pracę ze skryptem musisz go poprawić."

Nie za bardzo mam pomysł co z tym fantem zrobić.

@EDIT: i to ze zmiana kodowania na latin1 to na pewno dobry pomysł? latin1 nie koduje polskich znaków tylko słowackie, niemieckie i szwedzkie (oraz kilku innych bałkańskich języków), polskie dochodzą dopiero w latin2.
  
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-10-01, 22:12   
  


Vela, sprawdź czy nie dałaś przypadkiem pustej linii na końcu pliku.

Jeżeli nadal będziesz miała problem to po prostu zainstaluj czyste forum i wyczyść bazę danych.

Vela napisał/a:
@EDIT: i to ze zmiana kodowania na latin1 to na pewno dobry pomysł? latin1 nie koduje polskich znaków tylko słowackie, niemieckie i szwedzkie (oraz kilku innych bałkańskich języków), polskie dochodzą dopiero w latin2.

Powiem tak... pomysł ogólnie nie jest dobry bo lepiej mieć kodowanie latin2 ;) Ale sęk w tym, że fora na tym kodowaniu są od wersji 1.12.7 (o ile dobrze pamiętam), natomiast hosting istnieje od wersji 1.12.4 lub 1.12.5 i tam standardem było kodowanie latin1. I teraz jak bys chciała przejść na latin2 z latin1 musiałabyś zrobić konwersje kodowania całej bazy danych a to już takie proste nie jest dlatego najprościej pozostać przy latin1 ;)
 
     
Piotrek Quill


Wpisz dowolną liczbę: 69
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 30
Wysłany: 2018-10-03, 11:50   
  


U nas na nyc jest problem z tabelą użytkowników. Wgrywam, wgrywam i za każdym razem dosłownie wydupcza użytkowników (sessions i te sprawy). Przypuszczam, że coś z którymś wierszem w bazie jest nie tak - nie jestem w stanie powiedzieć, gdzie, bo ekspertem aż nie jestem. Czy mógłbyś raz jeszcze udostępnić bazę forum nyc do ściągnięcia tnz. Upakować bazę raz jeszcze?
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-10-03, 11:51   
  


Piotrek Quill, czym wgrywasz bazę i jaki dokładnie jest błąd?
 
     
Piotrek Quill


Wpisz dowolną liczbę: 69
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 30
Wysłany: 2018-10-03, 13:31   
  


Wgrywam przez cbowski (wybrałyśmy opcję darmową, bo forum jest martwe, ale chciałyśmy udostępnić bazę starym użytkownikom do przeglądania) phpMyAdmin, wypluwa mi coś takiego:
Cytat:
phpBB by Przemo : Critical Error

Could not obtain ban information

DEBUG MODE

SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'OR ban_email LIKE '' OR ban_email LIKE ''' at line 4

SELECT * FROM phpbb_banlist WHERE ban_ip IN ('531e9c44', '531e9cff', '531effff', '53ffffff') OR ban_userid = OR ban_email LIKE '' OR ban_email LIKE ''

Line : 63
File : sessions.php


Myślałam, że może coś źle podzieliłam SQLDumpSplitterem (bo baza ma około ~160 mb, a na cba za jednym zamachem można wrzucić 30mb), ale doszłam już do takiego podziału, że żadnego erroru przy wgrywaniu nie wywala, a jednak nadal wchodząc na forum nadal wisi ten komunikat.
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-10-03, 15:26   
  


Piotrek Quill, a sprawdź czy w ogóle jest ta tabela?

Obstawiam, że zle wgrała się baza jeżeli dzieliłaś ją na paczki po 30MB.

Zamiast bawić się w dzielenie bazy na kawałki polecam zakupić konto pro (nie ma limitu wielkości pliku do 10MB) na jeden miesiąc i skorzystać z bigdump'a do wgrania bazy.

Powinno pójść bez problemu.
 
     
Zir

Wpisz dowolną liczbę: 10
Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 1
Wysłany: 2018-10-04, 16:05   
  


Zrobilam wszystko, wszystko było dobrze, ale niestety wyskoczyło mi takie coś:

co teraz? można to jakoś naprawić? strasznie mi zależy na tym forku .-.

EDIT:
Ten problem zażegnany. Teraz jednak gdy wchodzę na forum widać tylko jedną kategorię, chociaż gdy wchodzę w Panel Administratora są wszystkie i wszystkie posty.
  
 
     
Piotrek Quill


Wpisz dowolną liczbę: 69
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 30
Wysłany: 2018-10-04, 17:03   
  


bigdump wykracza się na wszystkich liniach, gdzie jest wpisana nazwa "InnoDB" i w sumie nie wiem, na co miałabym zmienić... :lol: jestem blondynką, nie wiem.

Kod:
Error at the line 30: ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1;

Query: CREATE TABLE `phpbb_adv_person` (
`user_id` mediumint(9) NOT NULL DEFAULT '0',
`person_id` mediumint(9) NOT NULL DEFAULT '0',
`person_ip` char(8) DEFAULT '',
PRIMARY KEY (`user_id`,`person_id`)
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1

MySQL: Unknown storage engine 'InnoDB'
  
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-10-04, 17:56   
  


Zir, wyczyść cache forum i ew sprawdź synchronizacje bazy w check_files i jeżeli coś będzie nie spójne to zrób synchronizacje.

Piotrek Quill, możesz spróbować zmienić silnik:
z
Cytat:
ENGINE=InnoDB

na
Kod:
ENGINE=MyISAM


i wtedy próbować wgrać bazę. Powinno pomóc. Widocznie cba.pl nie wspiera InnoDB, natomiast nowsze fora (sprzed powiedzmy 3-4 lat) korzystały już właśnie z tego silnika.
 
     
Piotrek Quill


Wpisz dowolną liczbę: 69
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 30
Wysłany: 2018-10-04, 19:52   
  


Poszło i dziękuję! <3
Może jednak masz jakieś inne sposoby, aby odzyskać polskie znaki? Całe forum mam w dziwnych znaczkach, a robiłam to, co instrukcja mówiła :( Najśmieszniejsze jest to, że przy małej bazie to zadziałało, ale przy dużej niestety nie.
 
     
giizmo150

Wpisz dowolną liczbę: 3
Dołączył: 04 Cze 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-10-04, 19:58   
  


Zir napisał/a:
Zrobilam wszystko, wszystko było dobrze, ale niestety wyskoczyło mi takie coś:
Obrazek

co teraz? można to jakoś naprawić? strasznie mi zależy na tym forku .-.


Ten sam problem, z tym, że wyskakuje mi to na hekko; jak temu zaradzić?
 
     
Mich@ł
Administrator

Wpisz dowolną liczbę: 1234567890
Pomógł: 163 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 3323
Wysłany: 2018-10-04, 19:58   
  


Piotrek Quill, a przy edycji pliku bazy danych plik zapisałaś z jakim kodowaniem?

Ew czym edytowałaś plik. Z tego co pamiętam powinno być kodowanie utf-8.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10

Reklama

Baza przepisów kulinarnych